0 tétel - 0 Ft átlépés az oldalára átlépés a receptclubra oldalára
Regisztráció Üdvözlünk, Vendég!

kategóriák

Vitamincsomagok Vitaminok Paleo élelmiszerek Táplálékkiegészítők Szépségápolás Tisztítószerek Szénhidrátmentes tészták Konjacszivacsok Fog- és szájápolás

csomagajánlatunk

Bélműködést serkentő csomag
Br.:7 830 Ft 7 050 Ft
Bőrápoló csomag
Br.:3 540 Ft 3 180 Ft

paleolitcentrum.hu

hírlevél

Gyógyítja-e a refluxot a savlekötő gyógyszer?

Napjaink leggyakoribb betegségei közé tartoznak a gyomorsav-túltengés, ill. a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszaáramlása (savas reflux) okozta panaszok. A lakosság minimum 10-20 %-a érintett az ügyben, a tünetek enyhítésére felírt gyógyszerek évente több tízmilliárd dolláros terhet jelentenek. Sajnos a gyógyszerek csak átmeneti javulást eredményeznek, elhagyásuk után a tünetek gyakran erősebb formában térnek vissza. Pedig a kezeletlen reflux komoly egészségügyi kockázatot jelent. Megnő a nyelőcső hegesedés és szűkület, fekély, a nyelőcső elrákosodásának és irritábilis bélszindróma (IBS) kialakulásának a veszélye. Mi van a háttérben?

A nyugati medicina képviselői szerint a panaszok hátterében savtúltengés húzódik meg. Ez okozza a gyomor- és nyelőcsőégést, főleg előrehajláskor, ill. vízszintes testhelyzetben. Ezért ajánlják a savcsökkentő gyógyszereket. Ez a betegség a kor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik.

Azonban számos vizsgálat igazolja, hogy a savtermelés a kor előrehaladtával nemhogy nem növekszik, hanem egyenesen csökken. Akkor miért nő a refluxosok aránya idősebb korban?

Azért, mert a refluxos panaszok nem függnek a termelt sav mennyiségétől. A kevés sav is panaszokat okoz, ha bejut a nyelőcsőbe, és ez a lényeg! A gyomor és a nyelőcső között levő izom nem zár megfelelően és savat ereszt át a nyelőcsőbe, ami kiváltja a refluxos panaszokat.

Mi az oka a nyelőcsőzáró izom elégtelen működésének? Éppen a kevés sav termelése! Ezt pedig még jobban lecsökkenteni savlekötőkkel vagy savtermelést gátló gyógyszerekkel, szinte műhiba.

Hogyan vezet a kevés sav refluxos tünetekhez? Kétféle módon: egyrészt az alacsony savszint baktériumok túlszaporodásához vezet, másrészt pedig sav hiányában zavart szenved a szénhidrátok emésztése. Az elégtelenül megemésztett szénhidrátok erjedéséből gáz képződik. A gáz növeli a nyomást a hasüregben, ez pedig refluxhoz vezet. Ráadásul a termelődő gáz kiváló táptalaja a baciknak. Minél több a baci, annál több gáz képződik, ami pedig kedvez a baktériumok szaporodásának. Ez egy negatív ördögi kör. Megszakítása nem az amúgy is kevés sav csökkentésével, hanem a gáz termelődésének megakadályozásával lehetséges.

Megoldás: a bakteriális terheltség csökkentése antibiotikum adásával vagy ami sokkal kevesebb mellékhatást és egyéb kedvező élettani változásokat hozhat: a szénhidrát bevitel jelentős és tartós mérséklése, például paleolit étrendre való áttéréssel. Ehhez megtalál minden szükséges alapanyagot webshopunkban, ahol a széles választék és kedvező árak mellett, további kedvezményeket is talál.

Saját kérdésem van!

Amennyiben itt nem talált kérdésére választ, kérjük az alábbi űrlap segítségével küldje el nekünk, szakavatott orvosaink válaszolnak!

Kapcsolódó termékeink

Feketebors ét- és salátaolaj
Br.: 1 250 Ft
Ligetszépe ét- és salátaolaj
Br.: 1 380 Ft
Mandulaolaj 200 ml
Br.: 2 250 Ft
Paleolitcentrum